Flass

Flass er en tilstand i hodebunnen som får hudflak til å vises. Det er ofte ledsaget av kløe. Det er ikke relatert til dårlig hygiene, men det kan være mer synlig hvis en person ikke vasker eller stelle håret ofte.
 
Flass kan være pinlig og vanskelig å behandle, men hjelp er tilgjengelig.
Behandlingen tar sikte på å stoppe flass ved å bremse reproduksjonen av hudceller eller motvirke gjærproduksjonen som kan være årsaken. mStrategien avhenger av pasientens alder og alvorlighetsgraden av tilstanden. 

Jepp! Det fins behandling

Hva er årsaken ?

De eksakte årsakene til flass er ukjente, men ulike faktorer øker risikoen.
En teori er at det er knyttet til hormonproduksjon, da det ofte begynner rundt puberteten.
Her ser vi på 10 flere mulige faktorer.
 
 1. Seborrheisk dermatitt

  Flass involverer flak av hud som samler seg i håret.
  Personer med seboreisk dermatitt har irritert, fet hud, og det er mer sannsynlig at de får flass.

  Seborrheic dermatitt påvirker mange områder av huden, inkludert ryggene på ørene, brystbenet, øyenbrynene og nesens sider.
  Huden vil være rød, fet og dekket med flassende hvite eller gule vekter.
  Seborrheic dermatitis er nært knyttet til Malassezia, en sopp som normalt lever i hodebunnen og lever av oljene som hårsekkene skiller ut.
  Det forårsaker vanligvis ikke et problem, men hos noen blir det overaktivt, noe som får hodebunnen til å bli irritert og produsere ekstra hudceller.
  Når disse ekstra hudcellene dør og faller av, blander de seg med oljen fra håret og hodebunnen og danner flass.

 2. Ikke nok hårbørsting
  Å kamme eller stelle håret regelmessig reduserer risikoen for flass, fordi det hjelper til ved normal kasting av huden.
 3. Gjær
  Personer som er følsomme for gjær har litt høyere sjanse for flass, så gjær kan spille en rolle. Flass er ofte verre i vinterhalvåret og bedre når været er varmere.
  Dette kan skyldes at ultrafiolett-A (UVA) lys fra solen motvirker gjæren.
 4. Tørr hud
  Personer med tørr hud er mer sannsynlig å ha flass. Kald vinterluft kombinert med overopphetede rom er en vanlig årsak til kløende, flassende hud. Flass som stammer fra tørr hud har en tendens til å ha mindre, ikke-fete flak.
 5. Shampoo- og hudpleieprodukter
  Visse hårpleieprodukter kan utløse en rød, kløende, skalerende hodebunn. Hyppig hårvask med shampoo kan forårsake flass, da det kan irritere hodebunnen.
 6. Visse hudforhold
  Personer med psoriasis, eksem og noen andre hudlidelser har en tendens til å få flass oftere enn andre. Tinea capitis, en soppinfeksjon også kjent som ringorm i hodebunnen, kan forårsake flass.
 7. Medisinske forhold
  Voksne med Parkinsons sykdom og noen andre nevrologiske sykdommer er mer utsatt for flass og seboreisk dermatitt.
  En studie fant at mellom 30 og 83 prosent av mennesker med HIV har seboreisk dermatitt, sammenlignet med 3 til 5 prosent i befolkningen generelt.
  Pasienter som kommer seg etter et hjerteinfarkt eller hjerneslag, og de med et svakt immunforsvar kan være mer utsatt for flass.
 8. Kosthold
  Hvis du ikke inntar nok mat som inneholder sink, B-vitaminer, og noen typer fett, kan det øke risikoen.
 9. Psykisk stress
  Det kan være en kobling mellom stress og mange hudproblemer.
 10. Alder
  Flass er mer sannsynlig fra ungdomstiden gjennom middelalderen, selv om det kan være livsvarig. Det rammer menn mer enn kvinner, muligens av årsaker relatert til hormoner.

Det fins mange måte å behandle eller redusere flass. Behandlingenen er individuelt og hver enkelte får sin egen behandlingsplan.