Hårtap

Enhver kvinne eller menn kan bli påvirket av hårtap, men det er mer vanlig i visse grupper. Normalt hårtap utgjør omtrent 50-100 hår per dag. Årsaker til overdreven tap av hår spenner fra arvelighet til medisinske forhold til stylingproblemer.
 
Hår går gjennom tre sykluser:
  • Anagenfasen (oppvekstfasen) kan vare fra to år til åtte år. Denne fasen refererer vanligvis til rundt 85% til 90% av håret på hodet.
  • Katagenfasen (overgangsfasen) er tiden som hårsekkene krymper og tar omtrent to til tre uker.
  • Telogenfasen (hvilefasen) tar omtrent to til fire måneder. På slutten av denne fasen faller håret ut.

Vær tidlig ute til å kunne redde håret

Hva forårsaker hårtap ?

Familiehistorie (arvelighet): Forårsaker tynning av hår langs toppen av hodet. Denne typen hårtap er hårtap av kvinnelig mønster. Denne typen hår blir ofte verre når østrogen går tapt i overgangsalderen.
 
Hårstil: Forårsaker håravfall når håret er utformet på måter som trekker på røtter, som trange hestehaler, fletter. Hvis hårsekkene er skadet, kan tapet være permanent.
 
Ekstremt stress eller sjokk for kroppen: Forårsaker midlertidig håravfall. Denne kategorien inkluderer hendelser som å miste mye vekt, operasjoner, sykdom og å få en baby. Det skjer med hår i hviletrinnet.
 
Giftige stoffer, inkludert cellegift, strålebehandling og noen medisiner: Forårsaker plutselig håravfall som kan oppstå hvor som helst på kroppen. Det skjer med hår i vekststadiet. Noen ganger kan denne typen hårtap være permanent hvis hårsekkene er skadet.
 
Andre medisinske tilstander: Alopecia areata er en autoimmun hudsykdom som forårsaker ujevn håravfall på hodet og muligens andre steder i kroppen. Det er vanligvis ikke permanet
 
I overgangsalderen hos kvinner:  kan du se en av to ting skje med håret ditt. Du kan begynne å vokse hår der du ikke hadde det før. Eller kanskje du ser håret du har begynt å tynne. En årsak kan være å endre nivåer av hormoner i overgangsalderen. Østrogen- og progesteronnivået faller, noe som betyr at effekten av androgenene, mannlige hormoner, økes. Andre faktorer, som stress, kostholdet ditt og arvelighet, kan bidra til håravfall.
 

Hårtap hos menn

Androgenetisk alopecia (AGA), eller mannlig skallethet, er en vanlig tilstand som får mange menn til å oppsøke lege. Det er preget av hårsekkene som gradvis reduseres i størrelse og fører til skallethet over tid.  
 
Tilstanden starter i 20-30 års alderen og følger et karakteristisk mønster. Først utvikles det høye tinninger, så hårgrensen får en slags M-form. De hårene som er igjen er ofte finere og gror ikke like raskt som før. 
 
Hva er mannlig hårtap?
Hårtap av mannlig mønster er den vanligste typen diffus tynning av håret og balding som forekommer hos voksne menn.
 
Det skyldes en kombinasjon av hormoner (androgener) og en genetisk disposisjon.
Det er preget av en tilbakegående hårlinje og hårtap på toppen og foran på hodet.
En lignende type hårtap hos kvinner, kvinnemønstret hårtap, resulterer i tynnere hår på midten av frontalområdet i hodebunnen og er generelt mindre alvorlig enn forekommer hos menn.

Hva forårsaker mønsterbalding?

Hårtap av mannlig mønster er en arvelig tilstand, forårsaket av en genetisk bestemt følsomhet for effekten av dihydrotestosteron (DHT) i noen områder av hodebunnen. DHT antas å forkorte veksten, eller anagen, fasen av hårsyklusen, fra en vanlig varighet på 3–6 år til bare uker eller måneder. Dette skjer sammen med miniatyrisering av folliklene og produserer gradvis færre og finere hår. Produksjonen av DHT er regulert av et enzym kalt 5-alfa-reduktase.
 
Flere gener er involvert, og står for forskjellig alder på begynnelse, progresjon, mønster og alvorlighetsgrad av hårtap hos familiemedlemmer. Følsomhetsgenene arves fra både mor og far. 

Behandling av hårtap

Det oppmuntres til tidlig diagnose, da det kan gjøre det mulig for deg å komme med en behandlingsplan og potensielt minimere fremtidig håravfall. Behandlingsplanen din vil sannsynligvis bestå av ett eller flere medisiner som er godkjent for å behandle hårtap.
 
Minoxidil
Minoxidil (Rogaine) er det eneste legemidlet som er godkjent av U. S. Food and Drug Administration (FDA) for å behandle kvinnelig mønster skallethet. Det er tilgjengelig i 2% eller 5% formler. Velg om mulig 5% -formelen.
 
Bruk minoksidil i hodebunnen hver dag. Selv om det ikke fullstendig gjenoppretter alt håret du har mistet, kan minoxidil vokse tilbake en betydelig mengde hårstrengt kilde og gi håret et generelt tykkere utseende.
 
Du vil sannsynligvis ikke begynne å se resultater på 6 til 12 måneder. Du må fortsette å bruke minoxidil for å opprettholde effekten, ellers vil den slutte å virke. Hvis det slutter å virke, kan håret ditt komme tilbake til det tidligere utseendet.
 
Følgende bivirkninger er mulige:
 
rødhet
tørrhet
kløe
hårvekst på områder der du ikke ønsket det
 
Finasterid og dutasteride
Finasteride (Propecia) og dutasteride (Avodart) er FDA-godkjent for å behandle hårtap hos menn. De er ikke godkjent for kvinner, men noen leger anbefaler dem for kvinnelig mønster skallethet.
 
Bivirkninger kan omfatte hodepine, hetetokter og redusert sexlyst, spesielt i løpet av det første bruksåret. Kvinner skal ikke bli gravide mens de bruker dette stoffet, fordi det kan øke risikoen for fødselsskader.
 
Andre muligheter
 
Apame klinikken nabefaler ikke overnnevnte behandlinger på grunn av bivirkninger.  Noe studier viser a
 
 
  • Vitaminer og mineraler.. Lite zink, jern, B vitamin , omega 3 bidrar til hårtapet. Du kan kjøpe vitaminer og mineraler reseptfritt på apoteket eller på helskost butikker. Du skal ta dosene din behandler anbefaler. Vi utfordrer å ta en blodprøve sjekk hos legen din for å se om det finnes  noe underliggende elementer som kan være forårsake hårtap. 
 
  • Laserkammer og hjelmer er FDA-godkjent for å behandle hårtap:  De bruker lysenergi for å stimulere hårveksten. Mer forskning må gjøres for å avgjøre om dette virkelig er effektivt.
 
  • Blodplaterik plasma-terapi  (PRP) kan også være fordelaktig. Dette innebærer å trekke blodet ditt, snurre det ned og deretter injisere egne blodplater tilbake i hodebunnen for å stimulere hårveksten. Selv om det er lovende, må flere studier gjøres.
 
Du kan være i stand til å skjule hårtap ved å bruke en parykk eller bruke et sprayhårprodukt.
 
  • Hårtransplantasjon er en mer permanent løsning. Det er flere metoder ulike kirurger bruker til slik behandling. mer vanlig er at under denne prosedyren fjerner legen din en tynn hårstrimmel fra den ene delen av hodebunnen og implanterer den i et område der du mangler hår. Transplantatet gjenvinner som ditt naturlige hår.
 
  • Mesotersapi Mesoterapi for hårtap er en teknikk som brukes lenge i medisin, spesielt for estetiske behandlinger, enkel å påføre og med knapt noen bivirkninger, som vanligvis gir veldig lovende resultater.
 
  • Hjemmeprodukter. For å få det best mulig resultat er det viktig å fortsette behandligen med hjemmeprodukter som spesielt shampoo go lair loos serum. Dette hjelper hodebunnen til å få bedre blodsirkulasjon og gi booster til å stoppe hårtap. Apame klinikken produserer sin egen shampoo og serum som egner seg best for hår fall eller slit hår.  Produktene er organikk , plantebaser uten solfat. 

Er det reversibelt?

Skallethet for kvinnelig mønster er ikke reversibelt. Riktig behandling kan stoppe håravfallet og potensielt bidra til å gjenvinne noe av håret du allerede har mistet. Behandlingene kan ta opptil 12 måneder å begynne å jobbe. Du må være lenge på dem for å unngå å miste håret igjen.

La håret puste om dagen

Det er en  en enkelt forklaring hvorfor det er ikke lurt å dekke håret. Svette inneholder 5-alfa-reduktase. Dette er et enzym som omdanner testosteron til DHT. Mennfolk  har flest svettekjertler langs tinningene og på toppen av hodet. Det er viktigst grunn for at håret forsvinner gjerne i første omgangi dette område. En hodebunn som kontinuerlig blokkeres av overdreven hårstyling, smuss eller hodeplagg vil svette mer og dermed øke produksjonen av DHT. Vær forsiktig med å vaske håret dersom du svetter som trening, har hatt lue, caps eller hjelm. 

Ikke overdriv stylingen

Det er absolutt ikke lurt å bruke tung fettbasert hårvoks som inneholder silikon. Voks og silikoner består av store, tunge molekyler som er vanskelige å fjerne og stenger inne hodebunn og hår, noe som fremprovoserer økt produksjon av DHT. Bruk moderate mengder vannbasert styling produkter. Om du må bruke noe ovennenvte er det best å bruke den kun ytterst på håret, ikke ned i hodebunnen. Unngå føning med børste eller kamb mens du føner. Føn ikke med veldig varm innstilling.  
 

Hold håret rent

Vask jevnlig for å fjerne smuss og gammel svette, og senker dermed produksjonen av DHT. Unngå sjampo med sulfater. Ikke overdreven vask med for varmt vann. 

Ha riktig kosthold

Et sunt kosthold gir hårsekkene tilstrekkelig næring.  Et mangelfullt matinntak, særlig et som er fattig på vitamin B, vil over tid svekke kroppens evne til å produsere hud- og hårceller.
 

Unngå kreatin

Kreatin er kosttilskudd som brukes til å bygge muskler. Noe studie vuiser at kreatin kan øke kroppens DHT-produksjon med opp til 56 % og det vil bidra til å “skru av” hårsekkene. 
NB: Kreatin er ikke det samme som keratin, proteinet hårstrå er laget av.
 

Unngå plastikk børste 

 Bruk alltid metal børste  og ikke plastikk. noe som forårsaker statisk elektrisitet mellom kamene og hårstrengene. 

Unngå børste våt hår.

Når håret er vått, er det i sin svakeste tilstand. Så unngå å børste vått hår fordi sjansene for håravfall øker. Men hvis du må børste eller kam vått hår, bruk en veldig bredtannet børste. Unngå også å pusse håret for ofte, da det kan skade håret og øke tapet. 
 

Stump røyken

Nikotin hemmer  blodsirkulasjonen, og dermed hårsekkenes tilgang på næring. Hårveksten æker når du avstå fra alle form for tobakk, som sigaretter, pipe eller snu.