Tørr hud

Tørr hud er vanligvis ikke alvorlig. I de fleste tilfeller er det forårsaket av faktorer som varmt eller kaldt vær, lav fuktighet i luften og bløtlegging i varmt vann.
 
Du kan gjøre mye på egenhånd for å forbedre huden din, inkludert bruk av fuktighetskrem og unngå harde, tørkende såper. Men noen ganger tørr hud ofte eller er alvorlig. I disse tilfellene kan det hende du trenger hjelp fra en lege som spesialiserer seg på hud (hudlege).

Kontakt oss i dag!

Symptomer

Tørr hud er ofte midlertidig – du får den bare om vinteren, for eksempel – men det kan være en livslang tilstand. Tegn og symptomer på tørr hud avhenger av din alder, din helse, hvor du bor, tidsbruk utendørs og årsaken til problemet. Tørr hud kan sannsynligvis forårsake ett eller flere av følgende:
 
En følelse av tetthet, spesielt etter dusjing, bading eller svømming
Hud som føles og ser ujevn ut
Kløe (kløe)
Lett til alvorlig flassing, skårping eller peeling
Fine linjer eller sprekker
Grå hud
Rødhet
Dype sprekker som kan blø
 
Tørr hud har ofte en miljømessig årsak. Visse sykdommer kan også påvirke huden din betydelig. Potensielle årsaker til tørr hud inkluderer:
 
Vær. Huden har en tendens til å være tørrest om vinteren, når temperaturer og fuktighetsnivå stuper. Men sesongen betyr ikke så mye om du bor i ørkenregioner.
Varme. Sentralvarme, vedovner, romvarmer og peiser reduserer fuktigheten og tørker huden din.
Varme bad og dusj. Å ta lange, varme dusjer eller bad kan tørke huden din. Kan ofte svømme, spesielt i sterkt klorerte bassenger.
Harde såper og vaskemidler. Mange populære såper, vaskemidler og sjampo trekker fuktighet fra huden din når de er formulert for å fjerne olje.
Andre hudforhold. Personer med hudtilstander som atopisk dermatitt (eksem) eller psoriasis er utsatt for tørr hud.

Risikofaktorer

Hvem som helst kan utvikle tørr hud. Men det er mer sannsynlig at du utvikler tilstanden hvis du:
 
  • Er i 40-årene eller eldre. Risikoen øker med alderen – mer enn 50 prosent av eldre voksne har tørr hud.
  • Lev i tørt, kaldt eller lav luftfuktighet.
  • Ha en jobb som krever at du dypper huden din i vann, for eksempel sykepleier og frisører.
  • Svøm ofte i klorerte bassenger.

Komplikasjoner

Tørr hud er vanligvis ufarlig. Men når den ikke blir tatt vare på, kan tørr hud føre til:
 
  • Atopisk dermatitt (eksem). Hvis du er utsatt for å utvikle denne tilstanden, kan overdreven tørrhet føre til aktivering av sykdommen, forårsake rødhet, sprekker og betennelse.
  • Infeksjoner. Tørr hud kan sprekke, slik at bakterier kan komme inn og forårsake infeksjoner.
 
Disse komplikasjonene vil sannsynligvis oppstå når hudens normale beskyttelsesmekanismer blir alvorlig skadet. For eksempel kan alvorlig tørr hud forårsake dype sprekker, som kan blø, noe som gir en mulighet for bakterier å trenge seg inn.

Forebygging

Prøv disse tipsene for å forhindre at huden blir for tørr
 
Fuktighet. Fuktighetskrem hjelper huden for å forhindre at vannet slipper ut.
Begrens vanneksponering. Hold badet og dusje tiden til 10 minutter eller mindre. Prøv å bade ikke mer enn en gang om dagen.
Hopp over tørkesåpen. Prøv å rense kremer, milde hudrensere og dusjgeler med tilsatt fuktighetskrem.
Dekk så mye hud som mulig i kaldt eller vindfullt vær. Vinteren kan være spesielt tørr for huden, så pass på å bruke et skjerf, lue og hansker når du skal ut.
Bruk gummihansker. Hvis du må fordype hendene i vann eller bruker tøffe rensemidler, kan du bruke hansker på å beskytte huden din.